Skip to main content

Selotejp - Lepljive trake

Kategorija

Lepljiva traka, poznata i kao selotejp, jedan je od najčešće korišćenih pomoćnika u svakodnevnom životu. Ova magična traka ima široku primenu i dolazi u različitim bojama, širinama i debljinama, prilagođavajući se potrebama korisnika.

Namena lepljive trake

Njena osnovna namena je jednostavna - lepljenje. Selotejp je neprocenjiv alat za popravke, pakovanje, umetničke projekte i mnoge druge situacije. Može se koristiti za spajanje različitih materijala poput papira, kartona, plastike ili čak metala, čineći ga svestranim rešenjem u različitim situacijama.

Jedna od najpoznatijih karakteristika selotejpa je njegova lakoća upotrebe. Samo odlepite parče trake, postavite je na željeno mesto i pritisnite. Brzo i jednostavno, vaši problemi su rešeni. Ova karakteristika čini selotejp idealnim rešenjem za popravke koji zahtevaju brzu intervenciju.

Selotejp takođe igra ključnu ulogu u svetu pakovanja. Kada je vreme za slanje poklona ili paketa, selotejp je nepogrešiv saveznik. Čvrsto prianjanje omogućava sigurno zatvaranje kutija, štiteći sadržaj od oštećenja tokom transporta.

Osim praktičnih koristi, selotejp može poslužiti i u umetničke svrhe. Kreativni pojedinci često koriste ovu lepljivu traku u svojim projektima stvaranja slika, instalacija ili čak unikatnih dekoracija. Raznovrsnost boja omogućava umetnicima da stvaraju različite efekte i dodaju dimenziju svojim radovima.

Ipak, i pored svoje široke primene, selotejp ima svoje granice. Njegova snaga i trajnost mogu varirati u zavisnosti od brenda i vrste. U nekim situacijama, možda ćete morati koristiti specijalizovane trake kako biste postigli optimalne rezultate.

U zaključku, selotejp, poznat i kao lepljiva traka, predstavlja nezaobilazan deo svakodnevnog života. Od popravki do pakovanja, od umetničkih projekata do jednostavnih zadataka, ova traka pruža praktičnost i jednostavnost u različitim situacijama. Bez obzira na to kako ga nazivate, selotejp je tu da olakša vaše svakodnevne izazove.

Istorija lepljive trake

Poznat i kao prepoznatljiv britanski brend, ima svoje mesto ne samo u domovima širom zemlje, već i širom sveta, a čak je uvršten i u Oxfordski rečnik. Kada je nemačka kompanija "Henkel" stekla vlasništvo nad brendom 2002. godine, prepoznala je izuzetan položaj koji selotejp zauzima na tržištu. Brzo su započeli sa intenzivnom promocijom brenda putem televizije, naglašavajući činjenicu da je selotejp zapravo brend, a ne generički pojam za sve samolepljive trake.

Datum rođenja selotejpa seže u 1937. godinu, kada su ga osmislili i nazvali Kolin Kininmont i Džordž Grej. Proizvodnja selotejpa ubrzo je započela u južnom Londonu, u okviru fabrike "Dikinson Robinson grupe". Tokom Drugog svetskog rata, ovaj proizvod je doživeo masovnu upotrebu u lepljenju stakala radi smanjenja lomljivosti. Danas je nezaobilazan deo svakog domaćinstva.

Selotejp predstavlja lepljivu traku osetljivu na pritisak, a njegov osnovni sastav čini celuloza. Ideja sličnih proizvoda seže unazad do 1845. godine, kada je dr. Horas Dej, hirurg, razvio lepljivu traku osetljivu na pritisak koristeći prirodnu gumu na tkanini. Ova inovacija predstavlja preteču današnjih flastera.

Pošaljite nam upit

reCAPTCHA v3: Please set your Site and Secret key in the configuration page.